.....cesta k uzdravení.


Recepty pro vaše zdraví

01.01.2013 00:00

Kukuřičné těstoviny zapečené s tofu a cuketou

Suroviny: kukuřičné těstoviny bezlepkové ( Kaufland, Billa )

1 cuketa

6 žampionů

2 - 3 cibule

Tofu uzené ( Billa, prodejna zdravé výživy )

 

Těstoviny uvaříme dle návodu - al dente

Zapékací mísu vylijeme rýžovým olejem, přidáme cibuli, těstoviny, nastrouhanou cuketu, (osolili jsme jí a nechali pustit šťávu )

žampióny na plátky a na kostičky nakrájené tofu. Vše osolíme dle chuti a opepříme, na závěr zalijeme ovesnou smetanu OATLY.

Zapékáme cca 30 min.

 

Špaldové těstoviny s rajčaty a omáčkou z kozího sýra

Suroviny: špaldové těstoviny Bio - DM drogerie

1 ks čerstvý kozí sýr Bettine - dováží Nowaco, nebo jiný který máte rádi :-)

2 cibule

3 - 4 stroužky česneku

6 rajčat

olivový nebo rýžový olej

 

Na olivovém oleji osmahneme 2 cibule, na závěr přidáme nakrájený česnek a 6 rajčat, které jsme spařily a oloupaly - nakrájíme je na kousky 

a udusíme. Mezitím uvaříme špaldové těstoviny - jsou velmi rychle hotové, cca 8 - 9 min. Pozor na rozvaření.

Na závěr přidáme do zeleninové směsi čerstvý kozí sýr, který nevaříme, pouze necháme rozpustit. Tuto směs přidáme do těstovin a promícháme.

 

Zdravá snídaně - OVESNÉ LÍVANEČKY

Suroviny: ovesné vločky v Bio kvalitě, voda, ovesné mléko, špetka soli, olej na vymazání.

 

Večer namočíme do vody propláchnuté vločky se špetkou soli - pokud možno v BIO kvalitě.

Ráno vodu slijeme, vločky promícháme a pokud je těsto příliš husté, přidáme ovesné mléko.

Buď ovesné mléko Alnatura - dm drogerie, nebo ovesné mléko v prášku.

Na plech s vymazaným pečícím papírem děláme malé lívanečky, které pečeme cca 15 min

v horkovzdušné, nebo normální troubě na 170 stupňů Celsia.

Na závěr potřeme lívanečky marmeládou, dušenými jablky se skořicí........

Tip: pokud máte plechy na pečení mufinů, můžete lívanečky péct v nich :-)

Uvidíte, jak báječně se budete vy i vaše děti po této snídani cítit :-)

 

Zdravý oběd nebo večeře - GULÁŠ S FAZOLEMI ADZUKI

Suroviny: Fazole Adzuki - prodejna zdravé výživy, 10 dkg slaniny, majoránka, bazalka, špetku koření Čarodějka, 4 cibule, olivový nebo rýžový olej, špetku Mahé koření, sůl, pasírovaná rajčata.

 

Protože v zimním období máme zatížené ledviny je vhodné pro doplnění energie používat fazole 

Adzuki, které ještě navíc působí na snižování nadváhy - což je po vánočním období přínosné :-)

Fazole Adzuki namočíme na noc - vaříme je v papiňáku asi 30 min. s majoránkou, bazalkou, rozmarýnem.

Fazole nesmíme rozvařit, takže je hlídáme - pokud nám po uvaření zůstalo přměřené množství vody na omáčku,

nesléváme! 

Na olivovém, nebo rýžovém oleji orestujeme čtyři cibule nakrájené na kousky, osolíme, na závěr přidáme trochu

koření Mahé - pro lepší trávení, špetku koření Čarodějka, nakrájenou slaninu ( jen malé množství - pro chuť ) 

a pasírovaná rajčata, nebo rajčatový protlak.Tuto omáčku smícháme s vařenými fazolemi Adzuki.

Pokud omáčku zahušťujete, stačí v troše studené vody rozmíchat rýžovou, nebo špaldovou mouku,vmíchat a povařit.

 

Tento výborný guláš je ideální konzumovat s jáhlami, rýží, ale pokud máte raději celozrnný chléb - můžete zvolit ten.

 

 

 

 

—————

Zpět