.....cesta k uzdravení.
Recepty pro vaše zdraví
01.01.2013 00:00Kukuřičné těstoviny zapečené s tofu a cuketou
Suroviny: kukuřičné těstoviny bezlepkové ( Kaufland, Billa )
1 cuketa
6 žampionů
2 - 3 cibule
Tofu uzené ( Billa, prodejna zdravé výživy )
Těstoviny uvaříme dle návodu - al dente
Zapékací mísu vylijeme rýžovým olejem, přidáme cibuli, těstoviny, nastrouhanou cuketu, (osolili jsme jí a nechali pustit šťávu )
žampióny na plátky a na kostičky nakrájené tofu. Vše osolíme dle chuti a opepříme, na závěr zalijeme ovesnou smetanu OATLY.
Zapékáme cca 30 min.
Špaldové těstoviny s rajčaty a omáčkou z kozího sýra
Suroviny: špaldové těstoviny Bio - DM drogerie
1 ks čerstvý kozí sýr Bettine - dováží Nowaco, nebo jiný který máte rádi :-)
2 cibule
3 - 4 stroužky česneku
6 rajčat
olivový nebo rýžový olej
Na olivovém oleji osmahneme 2 cibule, na závěr přidáme nakrájený česnek a 6 rajčat, které jsme spařily a oloupaly - nakrájíme je na kousky
a udusíme. Mezitím uvaříme špaldové těstoviny - jsou velmi rychle hotové, cca 8 - 9 min. Pozor na rozvaření.
Na závěr přidáme do zeleninové směsi čerstvý kozí sýr, který nevaříme, pouze necháme rozpustit. Tuto směs přidáme do těstovin a promícháme.
Zdravá snídaně - OVESNÉ LÍVANEČKY
Suroviny: ovesné vločky v Bio kvalitě, voda, ovesné mléko, špetka soli, olej na vymazání.
Večer namočíme do vody propláchnuté vločky se špetkou soli - pokud možno v BIO kvalitě.
Ráno vodu slijeme, vločky promícháme a pokud je těsto příliš husté, přidáme ovesné mléko.
Buď ovesné mléko Alnatura - dm drogerie, nebo ovesné mléko v prášku.
Na plech s vymazaným pečícím papírem děláme malé lívanečky, které pečeme cca 15 min
v horkovzdušné, nebo normální troubě na 170 stupňů Celsia.
Na závěr potřeme lívanečky marmeládou, dušenými jablky se skořicí........
Tip: pokud máte plechy na pečení mufinů, můžete lívanečky péct v nich :-)
Uvidíte, jak báječně se budete vy i vaše děti po této snídani cítit :-)
Zdravý oběd nebo večeře - GULÁŠ S FAZOLEMI ADZUKI
Suroviny: Fazole Adzuki - prodejna zdravé výživy, 10 dkg slaniny, majoránka, bazalka, špetku koření Čarodějka, 4 cibule, olivový nebo rýžový olej, špetku Mahé koření, sůl, pasírovaná rajčata.
Protože v zimním období máme zatížené ledviny je vhodné pro doplnění energie používat fazole
Adzuki, které ještě navíc působí na snižování nadváhy - což je po vánočním období přínosné :-)
Fazole Adzuki namočíme na noc - vaříme je v papiňáku asi 30 min. s majoránkou, bazalkou, rozmarýnem.
Fazole nesmíme rozvařit, takže je hlídáme - pokud nám po uvaření zůstalo přměřené množství vody na omáčku,
nesléváme!
Na olivovém, nebo rýžovém oleji orestujeme čtyři cibule nakrájené na kousky, osolíme, na závěr přidáme trochu
koření Mahé - pro lepší trávení, špetku koření Čarodějka, nakrájenou slaninu ( jen malé množství - pro chuť )
a pasírovaná rajčata, nebo rajčatový protlak.Tuto omáčku smícháme s vařenými fazolemi Adzuki.
Pokud omáčku zahušťujete, stačí v troše studené vody rozmíchat rýžovou, nebo špaldovou mouku,vmíchat a povařit.
Tento výborný guláš je ideální konzumovat s jáhlami, rýží, ale pokud máte raději celozrnný chléb - můžete zvolit ten.
—————